Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavní téma: Sýrie - Útok nebude?

Jsou to už dva týdny, co se v televizi, novinách, na internetu, zkrátka ve všech médiích nejvíce propírá plánovaná vojenská intervence do Sýrie. Prakticky v předvečer útoku se, ale najednou situace změnila. USA jakoby najednou poslechly Kreml a jeho nápad se jim začal zamlouvat. Jaký dopad to bude mít na mezinárodní pole? Mohl by se tím ukázat prezident Barack Obama, jako příliš slabý? Nebo sám nikdy do konfliktu vstoupit nechtěl a řešení bez boje se mu zamlouvá, jako držiteli Nobelovi ceny za mír, přeci jen přijatelnější? Stále tu je také otázka, zda syrský prezident Bašár Asad podmínky, na kterých se shodli špičky diplomacie Spojených států i Ruska, přijme. Americký ministr zahraničí John Kerry o tom podle všeho pochybuje.

O geopolitické situaci ohledně Sýrie jsem psal již minulý týden. Článek byl však za prvé zaměřen především na její vliv na ekonomiku a trhy a za druhé se od té doby udál v celé záležitosti radikální obrat. Nejprve stručně o co vlastně jde. V zuřící občanské válce v Sýrii byly použity chemické zbraně proti civilistům. Tato zpráva obletěla začátkem minulého týdne svět a šokovala vůdce demokratického světa. Prezident Spojených států Barack Obama prohlásil, že je třeba na to reagovat. OSN použití zbraní hromadného ničení netrpí a tak vyslala do Sýrie inspektory, kteří měli celou situaci vyšetřit. Nyní již s jistotou víme, že zbraně byly použity, nicméně stále není jasné, kým.

Západní země, především USA s tradiční podporou Británie a tentokrát také Francie, byly celé horlivé do vojenské odvety. První čáru přes rozpočet udělal Americe britský premiér David Cameron, který požádal o souhlas k útoku Parlament (i když by to fakticky nepotřeboval) a ten účast Velké Británie na intervenci neodsouhlasil. Naopak Francie se stále držela USA, jako věrný spojenec. Barack Obama však rozhodl, že také požádá ke schválení zákonodárný sbor. Kongres Spojených států měl o útoku na Sýrii začít jednat 9. září 2013. To se ale nestalo.

Zatím však nepředbíhejme. Zajímavé je už to, že prezident USA, nejmocnější muž planety, jak je v médiích často nazýván, požaduje k rozhodnutí o odvetné intervenci souhlas Kongresu. Útok by se měl navíc odehrát bez účasti pozemních jednotek. USA by pouze odstřelovaly klíčové pozice. Dle mého názoru a názoru spousty dalších odborníků i laiků, se tímto pozice Baracka Obamy značně znejistěla, ne-li oslabila. Hledal snad Obama za souhlasem Kongresu skrýš, pokud by skončila celá akce fiaskem?  Podle následujících zpráv však prezident USA nerozhodný nebyl a pouze chtěl znát názor zákonodárců a také obyvatelstva. Použití chemických zbraní ho údajně velmi rozčílilo, což lze pozorovat také na tom, že o útoku přesvědčoval hlavy států na summitu G 20 v Petrohradě. V tom měl v plánu pokračovat také před Kongresem, nicméně situace se vyvíjela trochu jinak.

Ohledně případného útoku USA na Sýrii se objevily i další spekulace. Například, že každý americký prezident potřebuje začít válku. Tyto názory mají však také značnou oponenturu, jelikož Barack Obama by byl pravděpodobně raději vzpomínán, jako prezident, který válku ukončil, než aby začínal novou. Dalším problém se také naskýtá v případě, že vyjde najevo použití chemických zbraní povstalci. Stále není jisté, zda to byla právě syrská vláda, která vypustila tyto ničivé zbraně. Logické může být také to, že rebelové chtěli hodit na Asada a Sýrii hněv demokratického světa. Celá Syrská opozice je problematická, jelikož sice bojují proti tyranskému diktátoru, na druhou stranu se čím dál tím více skládá z radikálních Islamistů, kteří jsou podporování Al-Kaidou. To by však bylo téma samo o sobě.

V případě, že by použil chemické zbraně někdo jiný než samotná syrská vláda, měly by USA zaútočit na něj? Podle dohody OSN ano, ale je to přinejmenším velice sporná otázka. Třetí variantou by mohlo být, že za útokem stál Asadovi lidé bez jeho vědomí. V tom případě by však pravděpodobně podle odborníků padla vina za vojáky na jejich velitele.

Tak to byla taková spekulační vsuvka a teď se vrátíme do nedávného dění. Obama se chystá přesvědčit Kongres, aby hlasoval pro vojenskou intervenci. Mezitím většina obyvatel s ní nesouhlasí a pravděpodobně ani zákonodárný sbor pro ni ruku nezvedne. Z Kremlu však náhle přichází zajímavý návrh. Rusko v čele s Vladimírem Putinem, které bylo celou dobu proti útoku na Sýrii a varovalo před ním, přichází s novým řešením, které nezahrnuje útok. Chemické zbraně by přišli pod mezinárodní kontrolu a poté by byly zničeny. Americký šéf diplomacie John Kerry v úterý prohlašuje, že má Bašar Asad týden na odevzdání chemických zbraní a útoku se vyhne. Prezident Barack Obama, namísto přesvědčování, sdělí senátorům, kteří měli hlasovat, jako první, aby počkali. Situace se začíná řešit a vyvíjet naprosto opačným směrem.

Co se mě týče, připadá mi, že Barack Obama je v situaci, kdy konflikt potřebuje. Pokud se tak nestane, mohl by po dvou týdnech intenzivního přesvědčování o jeho správnosti ztratit tvář. Možná, že je lepší prezident bez tváře, než další konflikt, který by se mohl zvrtnout. Na druhou stranu pokud nedostane použití chemických zbraní dostatečný trest, mohlo by se to opakovat. Otázkou tedy zůstává, zda je jejich zabavení trestem dostatečným. Pokud Vás zajímají další zprávy o Sýrii a především pak její každodenní vliv na trhy, dozvíte se to zde.

Autor: Jan Rys | čtvrtek 12.9.2013 16:00 | karma článku: 6,46 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

Všechno to začalo onoho únorového dne, kdy na sebe náš pan prezident Miloš Zeman opět chtěl strhnout pozornost. Od boku vypálil kritiku na jednoho z největších, nacisty vězněných, českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Zeman, evidentně bez ověření pravdivosti svých výroků, označil Peroutku za autora textu „Hitler je Gentleman“, přisoudil mu výroky Jana Stránského o potřebě „výti s vlky“ a vůbec začal novináře prezentovat, jako tíhnoucího k antisemitismu, minimálně jako součásti jeho profesního „selhání“. Pokud byla Zemanovým cílem pozornost, nelze mu než gratulovat k jeho stoprocentnímu splnění.

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49 | Přečteno: 4328x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

Patnáctý den od nového roku, který s sebou nese stejnou číslovku v těsném závěsu za již zajetou dvacítkou, se mi jeví, jako příhodný k pokusu o obnovu pravidelného blogování. I ta novoroční deprese pomalu pomíjí, a tak si zase mohu hlavu plnit problémy lidstva, namísto jen těch mých. A nemusím chodit vůbec daleko. Stačí otevřít, kliknout, číst... někdy jen titulek a už to na váslítá.A co je tradičně skloňováno nejvíce? Islám a náš pan prezident.

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

Jakoby ten podzim nebyl sám o sobě dostatečně frustrujícím a depresivním. Vedle mrazíků, pomalu zalézajících za nehty, tlejícího listí a mokrých nohou, oslavila demokracie dvacáté páté narozeniny. A co bylo na programu místo opravdové oslavy svobody, které bychom si měli vážit a vzdát holt těm, díky kterým si jí můžeme patřičně užívat? Zas a jen ten náš vulgární prezident. Pětadvacet let. Výročí, které si zaslouží pozornost. 17. listopad je každým rokem důstojný svátek, ale letos bylo cítit ve vzduchu něco víc. Alespoň já jsem to cítil. Cítil jsem potřebu se zastavit, ohlédnout zpět a poděkovat. Nejsem na světě dostatečně dlouho, abych pocítil křivdy minulého režimu na vlastní kůži. A upřímně jsem za to vděčný. Jsem vděčný, že žiji v malé středoevropské zemi, která měla dostatek odvahy, aby se vzepřela a směřovala na západ. K liberálnímu myšlení a k demokracii. A za to si přece zaslouží trochu úcty. Zapálená svíčka na Národní třídě je to nejmenší. A čeho jsme se místo toho dočkali? Nenávisti, zloby a záště, které ani na ten jeden den ze srdcí nás, Čechů, zkrátka zmizet nedokážou. A to je smutné.

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole.

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

„Komunismus je svinstvo, bolševici jsou svině...“ zní trefná replika z úst Jaroslava Duška ve filmu Jana Hřebejka Pupendo a nad touto prostou pravdou lze těžko polemizovat. Nad čím však polemizovat lze, a to dalekosáhle, je otázka, nakolik je tato pravda důležitá dnes, téměř dvacet pět let od sametové revoluce. Měli bychom stále vidět levicovou ideologii jako nebezpečného nepřítele? A pokud ano, vidíme jí tak? Demokracie je v naší zemi ve srovnání s totalitním režimem teprve těsně za polovinou své existence. Kde bereme jistotu, že se historie nebude opakovat? Nikde, ale většině obyvatel je to zkrátka hezky česky jedno.

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  15:50

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Německu zemřeli dva pobodaní Ukrajinci. Policie podezírá 57letého Rusa

28. dubna 2024  15:28

V areálu nákupního centra v bavorském městě Murnau am Staffelsee byli v sobotu večer nalezeni dva...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik