Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ECB nám připravila překvapení a možná bude pokračovat

Kdo si zvykl, že schůze Evropské centrální banky většinou nepřekvapí a končí nezměněnou měnovou politikou, zůstal včera stát s otevřenou pusou. A že takových nebylo málo. I když se o možném snížení úrokových sazeb mluvilo celý týden, nikdo to doopravdy neočekával. ECB však překvapila a sazby snížila na rekordní minimum z 0,50 na 0,25 %. Její rozhodnutí bylo označeno analytika za „šokující“ a nejviditelněji ovlivnilo obchodování evropské měny. Euro ve čtvrtek jednorázově pokleslo o více než procento proti dolaru a výrazné oslabení zaznamenalo také proti dalším měnám. Prezident centrální banky Mario Draghi navíc po schůzi prohlásil, že „není vyloučen další podobný krok.

 

Ekonomická situace eurozóny, která zažila v posledních měsících zlepšení a růst, se dostala do stagnace. Pro investory na trzích to bylo zklamání a předpovědi říkají, že růstu by měla měnová unie dosáhnout znovu až v roce 2014. Obchodníci se tak nechali slyšet, že by uvítali další podporu od ECB. Ta je překvapivě vyslyšela a snížila úrokové sazby.

 

Kurz eura proti dolaru už sice neokupoval více než dvou roční maxima, přesto se pohyboval na relativně silných hodnotách. Rozhodnutí centrální banky ho však poslalo dolů. Během čtvrtka se zaznamenalo euro dokonce hodnoty okolo 1,3300 dolaru. Na těch se však nekonsolidovalo a běžně tak přes den stálo v okolí 1,3350 dolaru. A v noci se dokonce měnový pár EUR / USD vrátil nad 1,3410. To by mohlo znamenat, že kurz eura proti dolaru se jen tak vysokých čísel nepustí, a jak poznamenala část analytiků, bude růst do konce roku i po něm. Není to přitom tak dlouho, co analýzy předpovídaly pokles eura do konce roku směrem k 1,20 dolaru. Že by však šla evropská měna tímhle směrem, se zatím nezdá.

 

Z přirozenosti vnímání chápeme růst, jako něco pozitivního. Napovídá tomu i samo slovo „růst“ nebo „posilování“. Podle analytika SaxoBank Johna J. Hardyho je však silná měna „to poslední, co Evropa potřebuje.“ Podle Hardyho by s ní mohly mít problém především periferní oblasti. „Růst měny by mohl být problém především pro okrajové země s horší ekonomickou situací, kterým by se ztížila schopnost participace na exportní soutěži,“ dodává k tomu Hardy. Eurozóna tak, zdá se, o silné platidlo nestojí. Přesto se hodnota měny odvíjí od ekonomické situace. Eurozóna stagnuje a potřebovala podpořit od Evropské centrální banky. Euro reagovalo výrazný oslabením.

To by tak mohlo pomoci exportu, jelikož se věci vyvážené z měnové unie stanou pro její obchodní partnery levnější. Naopak za dovážené zboží zaplatí člověk s eury více.

 

Obdobná situace se shodou okolností momentálně děje i u nás. Koruna dnes výrazně oslabila právě proti zmiňovanému euru. Mluví se o šanci snáze prodat naše výrobky, což s sebou ale samozřejmě nese dražší zahraniční zboží pro nás. Více o této problematice zjistíte zde. 

Autor: Jan Rys | pátek 8.11.2013 1:30 | karma článku: 7,92 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

Všechno to začalo onoho únorového dne, kdy na sebe náš pan prezident Miloš Zeman opět chtěl strhnout pozornost. Od boku vypálil kritiku na jednoho z největších, nacisty vězněných, českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Zeman, evidentně bez ověření pravdivosti svých výroků, označil Peroutku za autora textu „Hitler je Gentleman“, přisoudil mu výroky Jana Stránského o potřebě „výti s vlky“ a vůbec začal novináře prezentovat, jako tíhnoucího k antisemitismu, minimálně jako součásti jeho profesního „selhání“. Pokud byla Zemanovým cílem pozornost, nelze mu než gratulovat k jeho stoprocentnímu splnění.

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49 | Přečteno: 4328x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

Patnáctý den od nového roku, který s sebou nese stejnou číslovku v těsném závěsu za již zajetou dvacítkou, se mi jeví, jako příhodný k pokusu o obnovu pravidelného blogování. I ta novoroční deprese pomalu pomíjí, a tak si zase mohu hlavu plnit problémy lidstva, namísto jen těch mých. A nemusím chodit vůbec daleko. Stačí otevřít, kliknout, číst... někdy jen titulek a už to na váslítá.A co je tradičně skloňováno nejvíce? Islám a náš pan prezident.

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

Jakoby ten podzim nebyl sám o sobě dostatečně frustrujícím a depresivním. Vedle mrazíků, pomalu zalézajících za nehty, tlejícího listí a mokrých nohou, oslavila demokracie dvacáté páté narozeniny. A co bylo na programu místo opravdové oslavy svobody, které bychom si měli vážit a vzdát holt těm, díky kterým si jí můžeme patřičně užívat? Zas a jen ten náš vulgární prezident. Pětadvacet let. Výročí, které si zaslouží pozornost. 17. listopad je každým rokem důstojný svátek, ale letos bylo cítit ve vzduchu něco víc. Alespoň já jsem to cítil. Cítil jsem potřebu se zastavit, ohlédnout zpět a poděkovat. Nejsem na světě dostatečně dlouho, abych pocítil křivdy minulého režimu na vlastní kůži. A upřímně jsem za to vděčný. Jsem vděčný, že žiji v malé středoevropské zemi, která měla dostatek odvahy, aby se vzepřela a směřovala na západ. K liberálnímu myšlení a k demokracii. A za to si přece zaslouží trochu úcty. Zapálená svíčka na Národní třídě je to nejmenší. A čeho jsme se místo toho dočkali? Nenávisti, zloby a záště, které ani na ten jeden den ze srdcí nás, Čechů, zkrátka zmizet nedokážou. A to je smutné.

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole.

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

„Komunismus je svinstvo, bolševici jsou svině...“ zní trefná replika z úst Jaroslava Duška ve filmu Jana Hřebejka Pupendo a nad touto prostou pravdou lze těžko polemizovat. Nad čím však polemizovat lze, a to dalekosáhle, je otázka, nakolik je tato pravda důležitá dnes, téměř dvacet pět let od sametové revoluce. Měli bychom stále vidět levicovou ideologii jako nebezpečného nepřítele? A pokud ano, vidíme jí tak? Demokracie je v naší zemi ve srovnání s totalitním režimem teprve těsně za polovinou své existence. Kde bereme jistotu, že se historie nebude opakovat? Nikde, ale většině obyvatel je to zkrátka hezky česky jedno.

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik