Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fed už se konečně uvolnil a hodlá v tom pokračovat

Centrální banka USA snížila objem kvantitativního uvolňování. Celý finanční svět bedlivě sledoval dvoudenní schůzi Fedu, která začala v úterý a včera měla vyvrcholení. A jaký byl výsledek? Stalo se přesně to, co analytici očekávali. A to je překvapení.

Výsledky dvou předchozích schůzí Fedu byly naprosto odlišné, a přesto měly jeden zásadní společný rys. Zamotaly trhům, investorů i analytikům hlavu. V září všichni očekávali, že se Fed konečně „pochlapí“ a alespoň nepatrně sníží objem QE. Nestalo se tak. V prosinci naopak nikdo neočekával, že se QE sníží. Fed ale šokoval a objem peněz, kterými každý měsíc podporuje ekonomiku USA, klesl o deset miliard dolarů. Pro svět to byl první opravdový důkaz, že americká ekonomika se opravdu uzdravuje a tištění peněz k jejímu růstu už nebude potřeba. Přesto, že jsme po novém roce zaznamenaly mírné kolísání a zklamání z trhu práce, nepředpokládali odborníci, že by se Fed zachoval jinak a předpovídali, že bude během roku 2014 snižovat kvantitativní uvolňování na každé své schůzi. A světe div se, stalo se tak.

Znamená to další potvrzení růstu ekonomiky a definitivního uzdravení Spojených států? Podle odborníků z fxstreet je termín konce celého QE v prosinci tohoto roku reálný. Jaký vliv bude mít osamostatňující se americká ekonomika na dolar a ostatní měny?

Jak se dalo čekat, americký dolar uzavírání kohoutů využívá a proti ostatním měnám jeho hodnota roste. Oslabují jak majoritní měny, tak měny rozvíjejících se trhů. Na druhou stranu tyto zisky dolaru nejsou tak výrazné, aby nemohly být smazány. Stačí, aby USA vykázaly slabá makroekonomická data (nebo aby naopak rivalové amerického dolaru disponovaly kladnými čísly) a dolar bude klesat. Z dlouhodobého hlediska se však začínají plnit předpovědi, o kterých mluví analytici již delší dobu. Dolar poroste a především nejsledovanější měnový pár – kurz eura k dolaru – oslabí během roku 2014 k 1,28 usd / eur. A to jsou dobré zprávy, jak pro sílící ekonomiku USA, tak pro Evropu. Silné euro, které nesouhlasí se slabou ekonomickou situací v eurozóně, brání exportu a ekonomiku tak ještě víc trápí. Hlavu si s ním lámou především periferní oblasti měnové unie, jejichž situace je stále špatná. Oslabení eura by tak mohlo ekonomiky nastartovat a propast mezi reálnou situací eurozóny a sílou společné měny by se zmenšila.

Každopádně se teď dolar vyplatí. Jeho cena ještě není tak vysoká na rozdíl od jeho potenciálu. A každé další sezením centrální banky USA by nám to mělo potvrdit. I když už mu bude vévodit jiná hlava. Vláda Bena Bernankeho je definitivně u konce a nastupuje Janet Yellen

Autor: Jan Rys | čtvrtek 30.1.2014 14:40 | karma článku: 9,92 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

Všechno to začalo onoho únorového dne, kdy na sebe náš pan prezident Miloš Zeman opět chtěl strhnout pozornost. Od boku vypálil kritiku na jednoho z největších, nacisty vězněných, českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Zeman, evidentně bez ověření pravdivosti svých výroků, označil Peroutku za autora textu „Hitler je Gentleman“, přisoudil mu výroky Jana Stránského o potřebě „výti s vlky“ a vůbec začal novináře prezentovat, jako tíhnoucího k antisemitismu, minimálně jako součásti jeho profesního „selhání“. Pokud byla Zemanovým cílem pozornost, nelze mu než gratulovat k jeho stoprocentnímu splnění.

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49 | Přečteno: 4328x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

Patnáctý den od nového roku, který s sebou nese stejnou číslovku v těsném závěsu za již zajetou dvacítkou, se mi jeví, jako příhodný k pokusu o obnovu pravidelného blogování. I ta novoroční deprese pomalu pomíjí, a tak si zase mohu hlavu plnit problémy lidstva, namísto jen těch mých. A nemusím chodit vůbec daleko. Stačí otevřít, kliknout, číst... někdy jen titulek a už to na váslítá.A co je tradičně skloňováno nejvíce? Islám a náš pan prezident.

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

Jakoby ten podzim nebyl sám o sobě dostatečně frustrujícím a depresivním. Vedle mrazíků, pomalu zalézajících za nehty, tlejícího listí a mokrých nohou, oslavila demokracie dvacáté páté narozeniny. A co bylo na programu místo opravdové oslavy svobody, které bychom si měli vážit a vzdát holt těm, díky kterým si jí můžeme patřičně užívat? Zas a jen ten náš vulgární prezident. Pětadvacet let. Výročí, které si zaslouží pozornost. 17. listopad je každým rokem důstojný svátek, ale letos bylo cítit ve vzduchu něco víc. Alespoň já jsem to cítil. Cítil jsem potřebu se zastavit, ohlédnout zpět a poděkovat. Nejsem na světě dostatečně dlouho, abych pocítil křivdy minulého režimu na vlastní kůži. A upřímně jsem za to vděčný. Jsem vděčný, že žiji v malé středoevropské zemi, která měla dostatek odvahy, aby se vzepřela a směřovala na západ. K liberálnímu myšlení a k demokracii. A za to si přece zaslouží trochu úcty. Zapálená svíčka na Národní třídě je to nejmenší. A čeho jsme se místo toho dočkali? Nenávisti, zloby a záště, které ani na ten jeden den ze srdcí nás, Čechů, zkrátka zmizet nedokážou. A to je smutné.

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole.

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

„Komunismus je svinstvo, bolševici jsou svině...“ zní trefná replika z úst Jaroslava Duška ve filmu Jana Hřebejka Pupendo a nad touto prostou pravdou lze těžko polemizovat. Nad čím však polemizovat lze, a to dalekosáhle, je otázka, nakolik je tato pravda důležitá dnes, téměř dvacet pět let od sametové revoluce. Měli bychom stále vidět levicovou ideologii jako nebezpečného nepřítele? A pokud ano, vidíme jí tak? Demokracie je v naší zemi ve srovnání s totalitním režimem teprve těsně za polovinou své existence. Kde bereme jistotu, že se historie nebude opakovat? Nikde, ale většině obyvatel je to zkrátka hezky česky jedno.

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:25

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik