Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S lidmi pro lidi se poctivost musí vyplácet

Bez mučení se přiznávám, že jméno Zdeněk Ondráček jsem slyšel v nedávné době poprvé. Bohužel souvislost nebyla příliš šťastná. Soudruh Ondráček bijící mladé revolucionáře v roce 1989 (podle jeho vlastního přiznání i dívky), zastupitel Ondráček v kraji Královéhradeckém, policista, zástupce ředitele gymnázia v Úpici a v neposlední řadě dárce zákonů – poslanec Zdeněk Ondráček za KSČM. Je to normální? Je to morální?

K členství v předlistopadové komunistické straně mohlo vést velké spektrum důvodů a jsem si vědom toho, že někdy zkrátka nebylo na výběr. Státní aparát měl dostatek pák, jak občany zastrašit a dát jim prakticky jen dvě možnosti – „buď ano a nebo jo“. Nicméně vzhledem k tomu, že byl pan Ondráček členem KSČ a po listopadu plynule přešel do nově vzniklé KSČM, je pravděpodobné, že ho k jeho jednání nikdo nenutil. Bijící do očí je pak především jeho opakovaná lež ohledně dění na Václavském náměstí během Palachova týdne v lednu 1989. Ondráček několikrát tvrdil, že demonstranti měli zbraně a útočili na bezpečnostní orgány, jichž byl členem. Toto tvrzení však drtivá většina přítomných vyvrací a obecně jsou známy naopak policisté provokatéři.

Člověk, který kdysi bojoval proti vzniku demokratického (tehdy) Československa dnes usedá do křesla v zákonodárném sboru našeho státu. Navíc pod třešňovou vlajkou KSČM s hesly jako „S lidmi pro lidi“ nebo „poctivost se musí vyplácet“. Je to výsměch a urážka, která mě více než rozčiluje, spíše činí smutným. Vzhledem k Ondráčkově minulosti byla samotná jeho kandidatura zkrátka absurdní. Vypadá to, že snaha komunistů se od bývalého režimu co možná nejvíce distancovat se časem vytrácí (viz oblíbená Marta Semelová). Jenže jak se zdá lidem to nevadí. Komunisté dostávají hlasy a pan Ondráček se už několik měsíců vyhřívá v poslaneckém křesle. „Poctivost“ se mu zkrátka vyplatila. 

Autor: Jan Rys | pondělí 7.4.2014 12:24 | karma článku: 14,19 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

Všechno to začalo onoho únorového dne, kdy na sebe náš pan prezident Miloš Zeman opět chtěl strhnout pozornost. Od boku vypálil kritiku na jednoho z největších, nacisty vězněných, českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Zeman, evidentně bez ověření pravdivosti svých výroků, označil Peroutku za autora textu „Hitler je Gentleman“, přisoudil mu výroky Jana Stránského o potřebě „výti s vlky“ a vůbec začal novináře prezentovat, jako tíhnoucího k antisemitismu, minimálně jako součásti jeho profesního „selhání“. Pokud byla Zemanovým cílem pozornost, nelze mu než gratulovat k jeho stoprocentnímu splnění.

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49 | Přečteno: 4328x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

Patnáctý den od nového roku, který s sebou nese stejnou číslovku v těsném závěsu za již zajetou dvacítkou, se mi jeví, jako příhodný k pokusu o obnovu pravidelného blogování. I ta novoroční deprese pomalu pomíjí, a tak si zase mohu hlavu plnit problémy lidstva, namísto jen těch mých. A nemusím chodit vůbec daleko. Stačí otevřít, kliknout, číst... někdy jen titulek a už to na váslítá.A co je tradičně skloňováno nejvíce? Islám a náš pan prezident.

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

Jakoby ten podzim nebyl sám o sobě dostatečně frustrujícím a depresivním. Vedle mrazíků, pomalu zalézajících za nehty, tlejícího listí a mokrých nohou, oslavila demokracie dvacáté páté narozeniny. A co bylo na programu místo opravdové oslavy svobody, které bychom si měli vážit a vzdát holt těm, díky kterým si jí můžeme patřičně užívat? Zas a jen ten náš vulgární prezident. Pětadvacet let. Výročí, které si zaslouží pozornost. 17. listopad je každým rokem důstojný svátek, ale letos bylo cítit ve vzduchu něco víc. Alespoň já jsem to cítil. Cítil jsem potřebu se zastavit, ohlédnout zpět a poděkovat. Nejsem na světě dostatečně dlouho, abych pocítil křivdy minulého režimu na vlastní kůži. A upřímně jsem za to vděčný. Jsem vděčný, že žiji v malé středoevropské zemi, která měla dostatek odvahy, aby se vzepřela a směřovala na západ. K liberálnímu myšlení a k demokracii. A za to si přece zaslouží trochu úcty. Zapálená svíčka na Národní třídě je to nejmenší. A čeho jsme se místo toho dočkali? Nenávisti, zloby a záště, které ani na ten jeden den ze srdcí nás, Čechů, zkrátka zmizet nedokážou. A to je smutné.

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole.

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

„Komunismus je svinstvo, bolševici jsou svině...“ zní trefná replika z úst Jaroslava Duška ve filmu Jana Hřebejka Pupendo a nad touto prostou pravdou lze těžko polemizovat. Nad čím však polemizovat lze, a to dalekosáhle, je otázka, nakolik je tato pravda důležitá dnes, téměř dvacet pět let od sametové revoluce. Měli bychom stále vidět levicovou ideologii jako nebezpečného nepřítele? A pokud ano, vidíme jí tak? Demokracie je v naší zemi ve srovnání s totalitním režimem teprve těsně za polovinou své existence. Kde bereme jistotu, že se historie nebude opakovat? Nikde, ale většině obyvatel je to zkrátka hezky česky jedno.

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik