Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Patnáctý den v patnáctém roce

Patnáctý den od nového roku, který s sebou nese stejnou číslovku v těsném závěsu za již zajetou dvacítkou, se mi jeví, jako příhodný k pokusu o obnovu pravidelného blogování. I ta novoroční deprese pomalu pomíjí, a tak si zase mohu hlavu plnit problémy lidstva, namísto jen těch mých. A nemusím chodit vůbec daleko. Stačí otevřít, kliknout, číst… někdy jen titulek a už to na váslítá.A co je tradičně skloňováno nejvíce? Islám a náš pan prezident.

Charlie Hebdo, satirický francouzský časopis, který si rád dělá nekorektní legraci ze všech a ze všeho. Náboženství samozřejmě nevyjímaje. A to především vtipnými karikaturami vycházejícími přímo na obálkách a zobrazující kde koho včetně proroka Mohameda, čemuž někdo fandí, někomu se drsná satira nelíbí, někoho dokonce uráží a někdo o ní nikdy neslyšel. Důležité však je, že tento časopis byl a je symbolem svobody slova, která je jedním ze základních kamenů západních demokratických systémů. Naneštěstí ve světě existují systémy, které mají v základech kameny naprosto odlišného ražení.

Když vyšla minulý týden v úterý na internetových serverech zpráva o útoku na redakci francouzského satirického časopisu, bylo to pro mě osobně stěžejní vtažení do kruté reality. Reality, kde se islámští extremisté, o jejichž hrůzných činech denně slyšíme prakticky na každém kroku, nenacházejí kde si na východě v pustinách, kterých se nohy běžného svobodného člověka ze západu dotknou jen zřídka. Naopak. To co hlásá samotný IS a před čím sice jsme varováni, ale varování přijímáme spíše laxně, se děje rychleji, než si kdokoli dovolil představit. Stovky mladých muslimů, kteří vyrostli a celý život žili v demokratických státech, se vydávají na blízký východ bojovat v řadách extremistů. Vliv radikálního islámu však dopadá i na samotné obyvatele západu. A výsledek je vůbec ten nejhorší, jaký si lze představit. Ztráty na životech.

Netřeba dlouho přemýšlet před odsouzením násilí páchaného radikálními islamisty kdekoli na světě. Přesto se snažím pochopit. Já osobně, a mám dojem, že se mnou i většina západního světa, nejsme schopni ani v nejmenším pochopit, co pro stoupence islámu znamená víra v jeho boha. To, co mi bereme za samozřejmou satiru a nezpochybnitelný projev svobody slova, berou oni naopak samozřejmě za urážku. A člověka západního demokratického, tím spíše ateistu, snad způsobem na obdobné úrovni urazit ani nelze. Ale ani tento fakt právo na násilí neumožňuje. A to jak v rámci západního, tak v rámci chápání islámu.

„Násilí nemá s vírou nic společného,“ znělo hlasitě z úst muslimů žijících ve Francii, kteří tak odsoudili útok extremistů. A mně se ulevilo. Ulevilo se mi, že nejsou mé ideály úplně milné a vražda nemůže být spojována s žádnou vírou. V kohokoli. Zároveň je mi jasné, že karty jsou rozehnány. Stačí, co slyším okolo sebe. Lidé jsou rozčilení, mají strach a přestávají rozlišovat. A to je strašně špatně. A do pochodu se dávají také legie těžkých, až nahoru zavázaných, bot, které snad teď místo pana Vandase vede nejznámější český Asiat. Vždycky je to o lidech, a škatulkování naší společnost zničí.

Je mi jasné, že to není snadné. Vlastně je to docela těžké i pro mě samotného, protože útok ve Francii i v Nigerii stále ještě vstřebávám (a jejich počet se zvyšuje), ale ani tohle nás nesmí přivést na cestu předsudků a nenávisti založené na rasové, náboženské, jakékoli odlišnosti.

Což mě přivádí k druhému zmíněnému tématu, které vládne internetům. Pan prezident, jehož kancléř se měl díky svým schopnostem stát raději realitním makléřem, by měl rád děti pěkně rozřazené. Žádné míchání handicapovaných s „normálními“. To už si snad děláte legraci ne?

On opravdu neví, co mluví. Alespoň, už kvůli němu, doufám. 

Autor: Jan Rys | čtvrtek 15.1.2015 16:55 | karma článku: 5,98 | přečteno: 333x
  • Další články autora

Jan Rys

Veliké hledání

Všechno to začalo onoho únorového dne, kdy na sebe náš pan prezident Miloš Zeman opět chtěl strhnout pozornost. Od boku vypálil kritiku na jednoho z největších, nacisty vězněných, českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Zeman, evidentně bez ověření pravdivosti svých výroků, označil Peroutku za autora textu „Hitler je Gentleman“, přisoudil mu výroky Jana Stránského o potřebě „výti s vlky“ a vůbec začal novináře prezentovat, jako tíhnoucího k antisemitismu, minimálně jako součásti jeho profesního „selhání“. Pokud byla Zemanovým cílem pozornost, nelze mu než gratulovat k jeho stoprocentnímu splnění.

29.4.2015 v 16:00 | Karma: 40,49 | Přečteno: 4328x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

Jakoby ten podzim nebyl sám o sobě dostatečně frustrujícím a depresivním. Vedle mrazíků, pomalu zalézajících za nehty, tlejícího listí a mokrých nohou, oslavila demokracie dvacáté páté narozeniny. A co bylo na programu místo opravdové oslavy svobody, které bychom si měli vážit a vzdát holt těm, díky kterým si jí můžeme patřičně užívat? Zas a jen ten náš vulgární prezident. Pětadvacet let. Výročí, které si zaslouží pozornost. 17. listopad je každým rokem důstojný svátek, ale letos bylo cítit ve vzduchu něco víc. Alespoň já jsem to cítil. Cítil jsem potřebu se zastavit, ohlédnout zpět a poděkovat. Nejsem na světě dostatečně dlouho, abych pocítil křivdy minulého režimu na vlastní kůži. A upřímně jsem za to vděčný. Jsem vděčný, že žiji v malé středoevropské zemi, která měla dostatek odvahy, aby se vzepřela a směřovala na západ. K liberálnímu myšlení a k demokracii. A za to si přece zaslouží trochu úcty. Zapálená svíčka na Národní třídě je to nejmenší. A čeho jsme se místo toho dočkali? Nenávisti, zloby a záště, které ani na ten jeden den ze srdcí nás, Čechů, zkrátka zmizet nedokážou. A to je smutné.

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole.

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

„Komunismus je svinstvo, bolševici jsou svině...“ zní trefná replika z úst Jaroslava Duška ve filmu Jana Hřebejka Pupendo a nad touto prostou pravdou lze těžko polemizovat. Nad čím však polemizovat lze, a to dalekosáhle, je otázka, nakolik je tato pravda důležitá dnes, téměř dvacet pět let od sametové revoluce. Měli bychom stále vidět levicovou ideologii jako nebezpečného nepřítele? A pokud ano, vidíme jí tak? Demokracie je v naší zemi ve srovnání s totalitním režimem teprve těsně za polovinou své existence. Kde bereme jistotu, že se historie nebude opakovat? Nikde, ale většině obyvatel je to zkrátka hezky česky jedno.

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Pryč s kompjůtry

Moderní technologie a elektronika jsou pro nás v dnešním vyspělém světě téměř nepostradatelné. „On-line“ dnes žije snad každý mladý člověk a hlavně tak žije pořád. S dobou chytrých mobilních telefonů je to možné a jednoduché. Podle knihy německého neurologa prof. Manfreda Spitzera, která teď vychází v překladu také u nás, nese ale s sebou internet a vlna digitalizace četná úskalí. Na jednu stranu nám nabízí možnost zjistit kdykoli cokoli téměř okamžitě, paradoxně ale díky ní hloupneme. Informace jsou nám totiž podávány v tak jednoduché formě, že postupně ztrácíme schopnost koncentrace a soustředění a dělá nám tak velké potíže čelit složitějším, nebo jen delším, textům. Problém je to především pro mladou generaci, která dnes v digitálním světě vyrůstá, tudíž je internet nemusí přetvářet, ale rovnou je tvoří.

30.4.2014 v 12:15 | Karma: 11,65 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik