Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veliké hledání

Všechno to začalo onoho únorového dne, kdy na sebe náš pan prezident Miloš Zeman opět chtěl strhnout pozornost. Od boku vypálil kritiku na jednoho z největších, nacisty vězněných, českých novinářů Ferdinanda Peroutku. Zeman, evidentně bez ověření pravdivosti svých výroků, označil Peroutku za autora textu „Hitler je Gentleman“, přisoudil mu výroky Jana Stránského o potřebě „výti s vlky“ a vůbec začal novináře prezentovat, jako tíhnoucího k antisemitismu, minimálně jako součásti jeho profesního „selhání“. Pokud byla Zemanovým cílem pozornost, nelze mu než gratulovat k jeho stoprocentnímu splnění.

Téměř bezprostředně poté vyšlo najevo, že některé citace, které prezident přisoudil Peroutkovi, patří zmíněnému Stránskému a samotný nejvíce diskutovaný článek „Hitler je gentleman“ neexistuje. Fakt, že se to nestalo, však pro naši hlavu státu neznamená, že to není pravda. A tak začalo veliké hledání, do kterého se pustil prezidentův nejvěrnější – tiskový mluvčí Jiří Ovčáček. A vzhledem k tomu, že hledání provozuje výhradně ve svém volném čase (je zajímavé, že prezident pověřil svého mluvčího tímto úkolem, který musí zároveň konat pouze ve svém volném čase, tedy bez nároku na honorář), značně se protáhlo. A vlastně trvá do dnes. Mezitím se – což naprosto chápu a podporuji – začala o věc zajímat Peroutkova rodina v čele s jeho vnučkou Terezií Kaslovou, která se rozhodla hlavu státu žalovat. Zmiňme jen na okraj, že Kaslové bylo vytýkáno, že nežaluje Zemana jako fyzickou osobu, ale podává žalobu na Českou republiku. Podle mě je to ale zcela pochopitelné. Pokud by falešná obvinění a pomluvy vznesl Zeman jakožto fyzická osoba, bylo by to samozřejmě ostudné vůči významnému Čechovi, nicméně za žalobu by to pravděpodobně nestálo. Na druhou stranu, pokud Zeman tyto výroky vyřkl na oficiální akci, kde vystupoval jako hlava našeho státu má to samozřejmě mnohem výraznější dopad. Minimálně měl výrok větší záběr – předpokládám, že se dostal ke všem obyvatelům ČR, co mají televizi – a co víc, najdou se lidé, kteří svému prezidentovi věří. A proto je potřeba žaloba. A omluva v co nejbližší době.

Chybovat je lidské, samozřejmě. Ale člověk by řekl, že pokud někdo přisoudí autorovi tvorbu, o které nikdy neslyšela jeho rodina, vylučuje jí celá škála odborníků na autorovo dílo, život i kontext doby, ve které žil a jeho osobní tiskový mluvčí jí už dva měsíce neúspěšně hledá, je načase přehodnotit své přesvědčení. Ne tak Zeman. Místo aby uznal chybu a alespoň se pokusil zachránit svou tvář, kterou před racionálně uvažujícím člověkem musel už dávno ztratit (nejen kvůli Hitlerovi gentlemanovi), rozhodl se k protiútoku. Od pondělí 20.4 2015 začal Pražský hrad na svých oficiálních stránkách zveřejňovat články Ferdinanda Peroutky, které údajně nesou antisemitistický nádech. Zeman k tomu řekl, že pokud nebude objeven samotný hledaný článek, pravděpodobně se omluví, ale v textech, které Hrad zveřejní, a bude jich podle Ovčáčka nejméně devět, se nacházejí mnohem horší věci, než v gentlemanovi. A v tom zkrátka nelze hledat nic jiného, než zlý úmysl a absurdní kompenzaci za případné přiznání své chyby.

Nejsem odborníkem na texty Ferdinanda Peroutky, a tak by asi bylo prozíravější počkat, jaké články hrad zveřejní a poté se pustit do proti argumentace. Z toho co autorovi, jeho životě a tvorbě vím, mi však zkrátka nevychází obraz Peroutka – antisemita z žádného úhlu pohledu. A první i druhý zveřejněný článek mé (a spousty dalších) tvrzení, věřím, podporuje. Přestože jsou z obou textů důmyslným způsobem vytrženy a ihned na začátku citovány věty, které by sami o sobě podezření vzbuzovat mohly, tiskový mluvčí Ovčáček příliš podceňuje českého občana, který je schopný krátký text přečíst celý a udělat si na něj vlastní názor. Pokud tak totiž učiníte, zjistíte v případě prvního článku, že text sice pojednává o Židech, jakožto „cizí látce“, která otrávila „německý organismus“, nicméně celá esej je objektivním zamyšlením nad tím, proč Němci (a také například Maďaři, nebo Rakušané) chovají k Židům takovou zášť. A naopak my Češi a také bratři Slováci jsme, jako obvykle, více v klidu. Peroutka rozebírá historické kořeny tohoto kulturního a národnostního konfliktu, který podle něj vzniká především kvůli přílišné asimilaci Židů v německé společnosti. Splýváním a začleňováním Izraelitů se pak cítí ohroženi samotní Němci a odtud pramenní podle Peroutky nenávist, která byla dimenzována nacistickou propagandou. Na konci článku pak autor doslova uvádí, že nemluvil o „idejích“, ale o historických faktech, nad kterými rozjímal a pokusil se problematiku vyložit. Jistě, každý dokáže vidět jen to, co chce. Ale ať se snažím sebevíc, antisemitismus z tohoto Peroutkova článku prostě necítím. A pokud jde o druhý text, analýza je snad zbytečná. V něm ctěný pan tiskový mluvčí nehorázně ale především absurdně vytahuje proti zesnulému novináři text, který proti jeho osobě vytáhlo před více než sedmdesáti lety německé gestapo. Je na místě uvažovat o duševním zdraví našich elit.

Nejsem prezident České republiky Miloš Zeman, a proto si se soudy rád počkám na další zveřejňování Peroutkových „protižidovských“ článků. A třeba se mýlím. Třeba se mýlím já a se mnou celá škála odborníků, novinářů, politiků, rodinných příslušníků slavného žurnalisty a občanů našeho státu. A jediný, kdo má pravdu, je Miloš Zeman a jeho Ovčáček. A my všichni se budeme muset omluvit. Smutné je, že představit si dokážu v případě omylu spíše omluvu tisíců, než jednoho Zemana. A pokud do kamer své „omlouvám se“ opravdu nakonec vyřkne, jistě si neodpustí „ale stejně neměl rád Židy“.

Nemine den, kdy by můj rozum nezůstal stát z toho, kdo nám to třetím rokem reprezentuje Českou republiku. 

Autor: Jan Rys | středa 29.4.2015 16:00 | karma článku: 40,49 | přečteno: 4328x
  • Další články autora

Jan Rys

Patnáctý den v patnáctém roce

Patnáctý den od nového roku, který s sebou nese stejnou číslovku v těsném závěsu za již zajetou dvacítkou, se mi jeví, jako příhodný k pokusu o obnovu pravidelného blogování. I ta novoroční deprese pomalu pomíjí, a tak si zase mohu hlavu plnit problémy lidstva, namísto jen těch mých. A nemusím chodit vůbec daleko. Stačí otevřít, kliknout, číst... někdy jen titulek a už to na váslítá.A co je tradičně skloňováno nejvíce? Islám a náš pan prezident.

15.1.2015 v 16:55 | Karma: 5,98 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Mnoho povyku pro nic

Jakoby ten podzim nebyl sám o sobě dostatečně frustrujícím a depresivním. Vedle mrazíků, pomalu zalézajících za nehty, tlejícího listí a mokrých nohou, oslavila demokracie dvacáté páté narozeniny. A co bylo na programu místo opravdové oslavy svobody, které bychom si měli vážit a vzdát holt těm, díky kterým si jí můžeme patřičně užívat? Zas a jen ten náš vulgární prezident. Pětadvacet let. Výročí, které si zaslouží pozornost. 17. listopad je každým rokem důstojný svátek, ale letos bylo cítit ve vzduchu něco víc. Alespoň já jsem to cítil. Cítil jsem potřebu se zastavit, ohlédnout zpět a poděkovat. Nejsem na světě dostatečně dlouho, abych pocítil křivdy minulého režimu na vlastní kůži. A upřímně jsem za to vděčný. Jsem vděčný, že žiji v malé středoevropské zemi, která měla dostatek odvahy, aby se vzepřela a směřovala na západ. K liberálnímu myšlení a k demokracii. A za to si přece zaslouží trochu úcty. Zapálená svíčka na Národní třídě je to nejmenší. A čeho jsme se místo toho dočkali? Nenávisti, zloby a záště, které ani na ten jeden den ze srdcí nás, Čechů, zkrátka zmizet nedokážou. A to je smutné.

19.11.2014 v 20:56 | Karma: 14,29 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

(P)omluva

Před několika měsíci jsem slyšel jméno Zdeněk Ondráček poprvé. A rovnou ve velmi nešťastné souvislosti. Medii tehdy proběhla zpráva, kterou doplňovalo autentické video, o Zdeňku Ondráčkovi, současnému poslanci za KSČM, aktivně se účastnícím listopadové revoluce 1989. Bohužel na straně bezpečnostních složek totalitního režimu. Podle svědectví drtivé většiny přítomných, i samotného Ondráčka, se pan poslanec dopouštěl aktivních násilných výpadů proti revoltujícím studentům (i studentkám). Když jsem tuto informaci obdržel, rozlítilo mě to a vedlo mě to k sepsání krátkého blogu. Ale časem jsem na pana Ondráčka téměř zapomněl. Nedávno se však pan soudruh z šedých parlamentních vod znovu vynořil do mého zorného pole.

19.9.2014 v 11:35 | Karma: 21,34 | Přečteno: 607x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Komunismus byl svinstvo

„Komunismus je svinstvo, bolševici jsou svině...“ zní trefná replika z úst Jaroslava Duška ve filmu Jana Hřebejka Pupendo a nad touto prostou pravdou lze těžko polemizovat. Nad čím však polemizovat lze, a to dalekosáhle, je otázka, nakolik je tato pravda důležitá dnes, téměř dvacet pět let od sametové revoluce. Měli bychom stále vidět levicovou ideologii jako nebezpečného nepřítele? A pokud ano, vidíme jí tak? Demokracie je v naší zemi ve srovnání s totalitním režimem teprve těsně za polovinou své existence. Kde bereme jistotu, že se historie nebude opakovat? Nikde, ale většině obyvatel je to zkrátka hezky česky jedno.

11.7.2014 v 5:26 | Karma: 12,94 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní

Jan Rys

Pryč s kompjůtry

Moderní technologie a elektronika jsou pro nás v dnešním vyspělém světě téměř nepostradatelné. „On-line“ dnes žije snad každý mladý člověk a hlavně tak žije pořád. S dobou chytrých mobilních telefonů je to možné a jednoduché. Podle knihy německého neurologa prof. Manfreda Spitzera, která teď vychází v překladu také u nás, nese ale s sebou internet a vlna digitalizace četná úskalí. Na jednu stranu nám nabízí možnost zjistit kdykoli cokoli téměř okamžitě, paradoxně ale díky ní hloupneme. Informace jsou nám totiž podávány v tak jednoduché formě, že postupně ztrácíme schopnost koncentrace a soustředění a dělá nám tak velké potíže čelit složitějším, nebo jen delším, textům. Problém je to především pro mladou generaci, která dnes v digitálním světě vyrůstá, tudíž je internet nemusí přetvářet, ale rovnou je tvoří.

30.4.2014 v 12:15 | Karma: 11,65 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Moderátorka Porupková ukázala jizvu v dekoltu a promluvila o rakovině

25. dubna 2024  10:48

Moderátorka zpráv FTV Prima Soňa Porupková (34) se na sociální síti svěřila fanouškům s tím, že má...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 601x
Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.

Seznam rubrik