Jan Rys

ECB nám připravila překvapení a možná bude pokračovat

Kdo si zvykl, že schůze Evropské centrální banky většinou nepřekvapí a končí nezměněnou měnovou politikou, zůstal včera stát s otevřenou pusou. A že takových nebylo málo. I když se o možném snížení úrokových sazeb mluvilo celý týden, nikdo to doopravdy neočekával. ECB však překvapila a sazby snížila na rekordní minimum z 0,50 na 0,25 %. Její rozhodnutí bylo označeno analytika za „šokující“ a nejviditelněji ovlivnilo obchodování evropské měny. Euro ve čtvrtek jednorázově pokleslo o více než procento proti dolaru a výrazné oslabení zaznamenalo také proti dalším měnám. Prezident centrální banky Mario Draghi navíc po schůzi prohlásil, že „není vyloučen další podobný krok.

8.11.2013 v 1:30 | Karma článku: 7.92 | Přečteno: 557 | Diskuse

Jan Rys

Ještě jednou volby

O víkendu proběhly v naší zemi předčasné volby. Očekávalo se vítězství levice, ale také značný vzestup nových protestních hnutí, které čerpají hlasy z naší nespokojené společnosti. Naopak jisté bylo, že strany bývalé vládní koalice pohoří. Levicová strana sice nakonec volby vyhrála, ale s odřenýma ušima a alespoň část bývalé koalice se do politických hrobů neodebrala. Nová hnutí však zabodovala a to možná ještě více, než se očekávalo. Analýza volebního výsledku však pro mě není. Mě zaujalo spíše dění po nich a konkrétně jedna událost, která otřásla celou politickou scénou. Lhát se zkrátka nemá, to vědí i malé děti.

31.10.2013 v 15:00 | Karma článku: 8.23 | Přečteno: 488 | Diskuse

Jan Rys

Stále stejná pohádka o dluhovém stropu

Ve čtvrtek dosáhly Spojené státy dluhového stropu. V praxi to znamená, že ztrácí možnost půjčovat si peníze na své výdaje. Zůstávají tak odkázány na hotovost, která by byla vyčerpána nejpozději do konce tohoto měsíce. Státům pak hrozí platební neschopnost, což by postihlo nejen je samotné, ale také světové trhy. Tento scénář se však nakonec nekonal a Kongres, jako zázrakem, nakonec všechno vyřešil. Opravdu je to řešení? Dluhového stropu teď USA dosáhnou 7. Února.

18.10.2013 v 8:00 | Karma článku: 5.87 | Přečteno: 295 | Diskuse

Jan Rys

A co na to ECB?

Spojené státy momentálně ovládly pozornost celého finančního světa a hrají hlavní roli na všech informačních serverech. Ať už se jednalo o možnou intervenci do Sýrie, Federální rezervní systém, který ponechal měnovou politiku beze změny a nebo současné vládní problémy s rozpočtem a nárazem do dluhového stropu. Všechny tyto události výrazně ovlivňovaly dění na světových trzích a obchodníci se podle toho chovali. Neznamená to, že by zprávy z ostatních koutů světa pozbyly důležitosti, staly se však minimálně méně atraktivní a dostaly se tak trochu do pozadí. A to i takové instituce, jakou je Evropská centrální banka. ECB ale pořád má moc trhy ovlivňovat a její prezident Mario Draghi stále umí slovem pohnout měnou. To se naposledy ukázalo ve středu, po schůzi Evropské centrální banky, přestože i tato událost byla kvůli USA upozaděna.

3.10.2013 v 16:35 | Karma článku: 3.58 | Přečteno: 186 | Diskuse

Jan Rys

Čekání na Fed

V USA se chýlí ke konci dvoudenní schůze centrální banky (Fed). Všichni netrpělivě čekají, jak dopadne a co vyplyne z jejího rozhodnutí. Zrušení kandidatury bývalého šéfa ekonomických poradců Bílého domu, Lawrence Summerse, trhy spíše uvítaly. Nyní jde o tom, jak a jestli vůbec dojde k redukci kvantitativního uvolňování. Většina odborníků stále věří, že se tak stane, nicméně snížení by nemělo být radikální. V poslední době byla data z USA spíše slabší. To rozšířilo mezi investory obavy. Na zářijovou schůzi Federálního rezervního systému (Fed) čekaly mezinárodní trhy dlouhou dobu. Jeho rozhodnutí může ovlivnit nejen ekonomiku USA, ale i celý svět. Utahování opasku kvantitativního uvolňování by také pomalu snižovalo příliv levných peněz ze Spojených států. Radikálnější změny se však nečekají.

18.9.2013 v 15:00 | Karma článku: 6.79 | Přečteno: 339 | Diskuse

Jan Rys

Hlavní téma: Sýrie - Útok nebude?

Jsou to už dva týdny, co se v televizi, novinách, na internetu, zkrátka ve všech médiích nejvíce propírá plánovaná vojenská intervence do Sýrie. Prakticky v předvečer útoku se, ale najednou situace změnila. USA jakoby najednou poslechly Kreml a jeho nápad se jim začal zamlouvat. Jaký dopad to bude mít na mezinárodní pole? Mohl by se tím ukázat prezident Barack Obama, jako příliš slabý? Nebo sám nikdy do konfliktu vstoupit nechtěl a řešení bez boje se mu zamlouvá, jako držiteli Nobelovi ceny za mír, přeci jen přijatelnější? Stále tu je také otázka, zda syrský prezident Bašár Asad podmínky, na kterých se shodli špičky diplomacie Spojených států i Ruska, přijme. Americký ministr zahraničí John Kerry o tom podle všeho pochybuje.

12.9.2013 v 16:00 | Karma článku: 6.46 | Přečteno: 370 | Diskuse

Jan Rys

Sýrie a její vliv na finanční trhy

Začátkem týdne proletěla světem informace, že byly v Sýrii použity chemické zbraně. Syrská vláda v čele s Bašarem Asadem je měla použít proti rebelujícím povstalcům. Sám Asad se od nařčení distancoval a oponoval tím, že použití zbraně tohoto typu a rozsahu je nelogické v místě, kde má i vlastní síly. Nicméně OSN vyslalo skupinu inspektorů, kteří měli situaci prošetřit a vyhodnotit, zda byly opravdu chemické zbraně použity. Ti si včera řekli ještě od další čtyři dny, než se doberou výsledku. Prezident Spojených států Barack Obama v ten samý den prohlásil, že chemické zbraně byly použity.

29.8.2013 v 17:00 | Karma článku: 5.83 | Přečteno: 288 | Diskuse

Jan Rys

Najde libra podporu v posilující ekonomice Velké Británie?

Poslední dobou k nám z Velké Británie přichází kladná makroekonomická data. Hrubý domácí produkt, který vzrostl o 0,6 %, přičemž očekávání byl růst maximálně o 0,3 %, návazal na silná čísla idexu nákupních manažerů. Dohromady tyto údaje indikují uzdravování ekonomiky VB. To má samozřejmě také kladná vliv na britskou libru a její postavení na trhu forex. Teď jde o to, jak dlouho tento stav vydrží.

20.8.2013 v 18:18 | Karma článku: 6.29 | Přečteno: 212 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 600

Pracuji jako finanční redaktor a studuji ekonomii. Ve svém volném čase se věnuji hudbě a extrémním sportům.